mandag 7. september 2009

"HELLO DOLLY"


Verdens mest berømte sau var fra England og ble døpt Dolly, var en klonet stakkar som det ikke gikk så bra med. Og for de fleste sauer går det samme vei i disse tider...
I dag tenker jeg ikke på Siv, ikke på Erna eller Jens, selv om ordet saueflokk muligens kan brukes om hovedrolleinnehaverne i valgkampen.
Nei, i dag tenker jeg bare på en eneste ting.
Jeg tenker på FÅR I KÅL!
Mange mennesker har et pietistisk, nesten hellig forhold til får i kål.
Denne retten, og ett par andre skal du ikke kødde med.
Jeg kødder med får i kålen, som jeg kødder med pinnekjøtt og ribbe, kjøttkaker og lammestek.
Det er noe eget å sitte ved et langbord sammen med gode venner, med øl og dram, når en stor gryte med får i kål seiler inn.
Får i kålen er flaggskipet i norsk kokekunst, selv om retten strengt tatt stammer fra Irland, vel...
Min får i kål har tatt opp i seg noe av ingrediensene som finnes i Irish Stew.
Den kommer her:
Lamme kjøtt, så mye du trenger.
Kål selvfølgelig, men også gulrøtter og persillerøtter.
Hvitløk og masse bladpersille.
Havsalt og hel pepper, ikke legg pepperet i en sånn fiffig beholder, det er for pyser.
Legg disse tingene lagvis i en gryte og kok sakte, lenge, til ferdig.
Røde pimpernelle-poteter.
Øl og dram.
Bon appetit.
Jeg lagde denne varianten på Sørlandet en gang.
En av gjestene ble så forbanna at han nektet å spise.
Men så er jo livretten der nede noe grått viskelær-aktig som en gang var en potet, og innerst inne en svett flesketerning.
Unnskyld kompe-lovers, jeg kan bare ikke like de greiene der.
Men for all del. Hver sin lyst.
Og.
Glem dessert.
Det er det ingen som orker.
*

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar